Zrakoplovna meteorologija

Što sve radimo?

Svaka meteorološka služba obavlja mjerenja i motrenja, razmjenu, analizu, prognoziranja i distribuciju meteoroloških podataka.

Da bismo korisnicima isporučili podatke o vremenu i uvjetima za let, prvo ih moramo prikupiti. Taj se proces obavlja na našim meteorološkim postajama smještenim u zračnim lukama u Zagrebu, Osijeku, Puli, Rijeci, Lošinju, Zadru, Splitu, Braču i Dubrovniku, ali i putem nacionalne i međunarodne meteorološke razmjene.

Svi se ti podaci analiziraju te se iz njih rade različite vrste prognoza i upozorenja koje izrađuje središnji Odjel meteorološkog bdjenja. Svi podaci, koje čine aktualni podaci, prognoze i upozorenja, distribuiraju se prema korisnicima na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Razni meteorološki podaci namijenjeni zrakoplovnim korisnicima dostupni su na našem MET Portalu.

Za pristup podacima potrebna je registracija uz predočenje dokaza da se radi o zrakoplovnom korisniku.

Vrste izvještaja

METAR je izvještaj o trenutačnom stanju meteoroloških elemenata na zračnoj luci. Sadrži informacije o vjetru, vidljivosti, meteorološkim pojavama, oblacima, temperaturi, rosištu i tlaku zraka. Izdaje se svakih pola sata.

Prognoza TREND nadopuna je izvještaja METAR. Pruža informacije o mogućim značajnim promjenama trenutačnog vremenskog stanja.

TAF je prognoza meteoroloških uvjeta na zračnoj luci, a sadrži informacije o sličnim meteorološkim elementima kao i METAR.

AIRMET i SIGMET upozorenja su za opasne meteorološke pojave.

eGAFOR je prognoza meteoroloških uvjeta za vizualno letenje na ruti za manje zrakoplove i na manjim visinama.

Karte SWL, SWC i WIND prognoze su opasnih meteoroloških pojava i prognoze vjetrova na raznim visinama u grafičkom obliku.

Specijalizirani proizvodi za ATM su posebne vrste prognoza i upozorenja za potrebe upravljanja zračnim prometom.