Uspostavljene FMTP veze prema Beču i Ljubljani

29. studenoga 2013.

U noći sa 6. na 7. studenog 2013., nakon uspješno provedenih testiranja, u operativni rad je puštena FMTP veza između Zagreba i Ljubljane.

To je nakon uspostave FMTP veza prema Budimpešti (28. lipnja) i Beču (1. listopada) treća konekcija za razmjenu planova leta (OLDI) koja je prebačena na FMTP protokol.

Da podsjetimo, FMTP (Flight Message Transfer Protocol) je novi standard komunikacije koji korištenjem standardnih mrežnih tehnologija (TCP/IP) unapređuje dosadašnji način razmjene poruka o planovima leta između susjednih pružatelja usluga u zračnoj plovidbi.

U uspostavi konekcije prema Ljubljani prvi put je korištena PENS mreža za povezivanje Zagreba sa susjedima. PENS mreža je paneuropska komunikacijska infrastruktura koju su zajednički implementirali Eurocontrol i  europski pružatelji usluga u zračnoj plovidbi u cilju zadovoljavanja postojećih i budućih zemaljskih komunikacijskih zahtjeva.

Ova je tranzicija još jedan korak prema udovoljavanju zahtjevima EU regulative (Uredbe 633/2007 i 283/2011)  kojom se svim europskim pružateljima usluga u zračnoj plovidbi propisuje prelazak na novi standard razmjene podataka o planovima leta.

U tijeku su testiranja i pripreme za tranziciju s ostalim susjednim kontrolama zračnog prometa s kojima Hrvatska kontrola zračne plovidbe razmjenjuje podatke o letovima, a povezivanje se očekuje tijekom sljedeće godine.