U Šibeniku održan sastanak Odbora direktora COOPANS-a

22. rujna 2016.

Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) je 20. i 21. rujna 2016. bila domaćin sastanka Odbora direktora članica COOPANS-a (suradnje pružatelja usluga u zračnoj plovidbi iz Irske, Danske, Švedske, Austrije i Hrvatske). Na sastanku u Šibeniku direktori su raspravljali o daljnjoj strategiji ove suradnje i zajedničkim EU aktivnostima. 

COOPANS udruženje, kao vodeći primjer industrijskog partnerstva u Europi i suradnje između pet pružatelja usluga u zračnoj plovidbi, među kojima je i HKZP, dobilo je nagradu Jedinstveno europsko nebo 2016 koju dodjeljuje Europska komisija. Nagrada je uručena 8. ožujka na Svjetskom kongresu industrije upravljanja zračnim prometom (World Air Traffic Management Congress) u Madridu.
 
članice COOPANS-a imaju harmoniziran tehnički sustav za upravljanje zračnim prometom, te ga u skladu s tehnološkim napretkom stalno nadograđuju do dva puta godišnje i time značajno smanjuju troškove. Naime, s tvrtkom Thales kao odabranim proizvođačem članice COOPANS-a su implementirale isti softver u 7 centara oblasne kontrole zračnog prometa (Zagreb, Beč, Kopenhagen, Stockholm, Malmö, Dublin i Shannon). 
 
COOPANS zrakoplovnim kompanijama istovremeno omogućuje niže troškove i potpunu usklađenost s provedbenim pravilima i međunarodnim standardima, te time jamči sigurnost, troškovnu učinkovitost i ekološki prihvatljivo upravljanje zračnim prometom.