Seminar osvježenja znanja za prognostičare

6. studenoga 2013.

Sektor zrakoplovne meteorologije Hrvatske kontrole zračne plovidbe organizira seminar osvježenja znanja za prognostičare koji se, zbog prirode posla i rada u operativnim smjenama, održava u dva termina: od 4. do 8. te od 11. do 15. studenog 2013.
 
Na seminaru prevladavaju teme vezane uz novosti u međunarodnom okruženju, novi meteorološki informatički sustav, meteorološke alate za prognoziranje, znanje engleskog jezika itd. Predavači su većinom stručnjaci iz Sektora zrakoplovne meteorologije, ali i bivši prognostičari iz Osijeka, Rijeke i Dubrovnika koji su odnedavno u mirovini, a svoja iskustva nakon rada od više desetljeća u pojedinim zračnim lukama žele podijeliti s mlađim kolegama.

Na seminaru su predavači i stručnjaci za meteorološke modele iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), a predavanja će održati i prognostičari koji su u sklopu školovanja za instruktore morali obraditi stručne meteorološke teme i analize slučajeva opasnih meteoroloških fenomena za zrakoplovstvo.

U okviru seminara održavaju se i dva predavanja na koja su pozvani i korisnici usluga zrakoplovne meteorologije: Produkti za letove na niskim razinama (korisnici iz generalne avijacije) i MET produkti za ATM (korisnici iz Sektora upravljanja zračnim prometom).

Polaznici seminara su svi zrakoplovni prognostičari iz HKZP-a, prognostičari iz DHMZ-a i Hrvatske vojske. Na temelju dugogodišnje suradnje, seminar polaze i svi zrakoplovni prognostičari iz Bosne i Hercegovine: iz Federalne agencije za civilno zrakoplovstvo (FEDCAD) i iz Agencije za civilno zrakoplovstvo Republike Srpske (RSCAD).