Prelazak na nove komunikacijske sustave

2. travnja 2014.

Danas su u operativni rad uspješno pušteni novi komunikacijski sustavi za kontrolu govornog prometa u AKZP-u Zagreb i podružnicama Pula, Zadar, Split i Dubrovnik. Radi se o najmodernijim i vrlo pouzdanim sustavima koji omogućuju komunikaciju kontrolora s pilotima i susjednim jedinicama kontrole zračnog prometa putem radio i telefonskih veza.

Time je realiziran veći dio projekta modernizacije komunikacijskih sustava za kontrolu govornog prometa ukupne vrijednosti 5,5 milijuna eura financiranog zajmom Europske banke za obnovu i razvoj. Isporučitelj novih sustava je proizvođač Frequentis AG sa sjedištem u Beču, čiji sustav ranije generacije već devetu godinu uspješno radi u operativnoj dvorani Centra oblasne kontrole Zagreb i kod većine pružatelja usluge kontrole zračnog prometa u okruženju.

Puštanjem u rad novih pouzdanijih sustava ostvaruju se preduvjeti za povećanje razine sigurnosti zračnog prometa, a kontrolorima je na raspolaganju niz novih funkcija koje  omogućavaju kvalitetnije i efikasnije pružanje usluge kontrole zračnog prometa. Također, omogućena je integracija novoopremljenih VHF radio centara u nove komunikacijske sustave, čime je poboljšana ukupna razina ove usluge, kao i razina upravljanja zračnim prometom. 

Uvođenjem novih sustava optimiziran je broj potrebnih veza između susjednih jedinica kontrole zračnog prometa, čime su smanjeni ukupni troškovi.

Do sada je ukupno instalirano i pušteno u rad 10 sustava govornih komunikacija. Svaka od navedenih podružnica opremljena je glavnim i rezervnim sustavom, čime je omogućeno kontinuirano pružanje usluge kontrole zračnog prometa u slučaju otkaza glavnog sustava.

U sklopu projekta instalirana je i pripadajuća verzija simulatora s 35 radnih mjesta opremljenih adekvatnom infrastrukturom za obuku kontrolora za rad na novim komunikacijskim sustavima za kontrolu govornog prometa.

Kod puštanja novih sustava u operativni rad poštivani su najviši sigurnosni standardi, a sam prelazak nije utjecao na normalno odvijanje zračnog prometa.