FAB CE: Predstavljen Plan učinkovitosti i održan forum o socijalnom dijalogu

30. travnja 2014.

Plan učinkovitosti FAB CE-a (Funkcionalnog bloka zračnog prostora središnje Europe) predstavljen je 29. travnja na konzultacijskom sastanku predstavnika FAB CE-a (država, nacionalnih nadzornih tijela, kao i pružatelja usluga u zračnoj plovidbi) s korisnicima usluga u zračnoj plovidbi (zračnim prijevoznicima). Na sastanku su sudjelovali i predstavnici Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo i Hrvatske kontrole zračne plovidbe.

FAB CE je uspostavljen 2011. u okviru zajedničke inicijative sedam zemalja (Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Austrije, Mađarske, Češke i Slovačke) i pružatelja usluga u zračnoj plovidbi u središnjoj Europi temeljem EU inicijative za stvaranje Jedinstvenog europskog neba (SES) neovisnog o državnim granicama.

Među najvažnijim zadaćama u suradnji pružatelja usluga u zračnoj plovidbi u FAB CE-u je izrada zajedničkog Plana učinkovitosti (FAB CE Performance Plan) na razdoblje od 5 godina (2015.-2019.), a koji obuhvaća četiri ključna područja: upravljanje sigurnošću zračnog prometa, kapacitetima, okolišem i troškovima.

Prijedlog Plana pokazuje značajna poboljšanja u svim područjima i kojima FAB CE planira potpuno zadovoljiti zahtjeve koje pred njega postavlja Europska komisija. Primjerice, FAB CE planira smanjiti kašnjenja sa 0,32 minute po letu u 2015. godini na 0,29 minuta po letu do 2019. godine, a cijenu usluga s 48,6 eura u 2015. godini na 42,8 eura u 2019. godini.

Drugog dana, 30. travnja, u Pragu je održan Forum o socijalnom dijalogu pod predsjedanjem Dragana Bilaća, direktora HKZP-a, kao predsjedavajućeg Povjerenstva direktora FAB CE-a (CEOC) i supredsjedanjem Janosa Lakatosa, predstavnika socijalnih partnera iz FAB CE-a, a inače predsjednika Danube ATCU-a, sindikalne unije koji zastupa kontrolore zračnog prometa iz Austrije, Češke, Mađarske i Slovačke. Na forumu je sudjelovao i predstavnik Europske komisije Patrick Bernard, kao i Zdenek Jelinek iz češkog Ministarstva prometa kao predsjedavajući Vijeća FAB CE-a.

Na forumu su se okupili sindikati iz pružatelja usluga u FAB CE-u s oko 40-ak predstavnika kojima su, između ostaloga, predstavljeni napredak pojedinih aktivnosti FAB CE programa i projekata, Plan učinkovitosti, rezultati rada i prijedlozi povjerenstava za operativna pitanja i pitanja upravljanja ljudskim resursima, uspostava zajedničkog tijela (FAB CE Common Entity), Gate One inicijativa. Tijekom dijaloga iskazan je osobit interes i zabrinutost za regulatorni paket SES2+, kojim se predlaže daljnja liberalizacija tržišta, a koji je već prošao nekoliko instanci u proceduri donošenja u europskim institucijama.

Na forumu su sudjelovali predstavnici Hrvatske kontrole zračne plovidbe, Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja i Sindikata djelatnika HKZP-a