Potpisana Deklaracija o kulturi ispravnog postupanja

1. listopada 2015.

Predstavnici europske zrakoplovne industrije potpisali su danas Deklaraciju o europskoj korporativnoj kulturi ispravnog postupanja (European Corporate Just Culture Declaration) u okviru konferencije „S informacijama o sigurnosti spašavamo živote“ kojoj je nazočila i povjerenica za promet Europske komisije Violeta Bulc.
 
Deklaraciju su potpisali predstavnici Međunarodne organizacije civilnih pružatelja usluga u zračnoj plovidbi (CANSO), Međunarodnog udruženja zračnih luka (ACI), Međunarodne federacije udruženja kontrolora zračnog prometa (IFATCA), Europske federacije radnika u prometu (ETF), Udruženja europskih zračnih prijevoznika (AEA) itd., a na konferenciji je sudjelovao i Dragan Bilać, direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe.
 
Potpisnici deklaracije su iskazali opredjeljenje za uspostavom atmosfere povjerenja u kojoj se zaposlenike potiče da izvješćuju o događajima poveznih sa sigurnošću zračnog prometa (poznatije kao kulture ispravnog postupanja – Just Culture). Ta kultura ima izravan utjecaj na smanjenje nezgoda i sprečavanje zrakoplovnih nesreća.
 
Povjerenica Bulc, koja je također potpisala deklaraciju, u uvodnom govoru je naglasila da je za Komisiju sigurnost europskih građana od neprocjenjive važnosti. Ako EU i dalje želi biti svjetski lider u sigurnosti zrakoplovstva, kultura ispravnog postupanja mora doista i zaživjeti, naglasila je povjerenica.

Govor Violete Bulc možete pogledati ovdje 

Deklaraciju o europskoj korporativnoj kulturi ispravnog postupanja možete preuzeti ovdje