Članovi udruženja A6 ponovo potvrdili posvećenost provedbi SESAR-a

5. listopada 2015.

Direktori vodećih europskih pružatelja usluge u zračnoj plovidbi ponovo su potvrdili opredijeljenost za zajedničko djelovanje u svrhu modernizacije sustava upravljanja zračnim prometom u Europi, te su proširili svoj sporazum kako bi uključili i druge europske pružatelje usluga.
 
Memorandum o suradnji, kojeg su 2011. potpisali članovi prvobitnog udruženja A6 u koje su se udružili pružatelji usluga iz Francuske, Njemačke, Italije, Španjolske i Ujedinjenog Kraljevstva te konzorcij Noracon (Austrija, Danska, Estonija, Finska, Irska, Norveška i Švedska), izmijenjen je kako bi se omogućila još bolja suradnja u svrhu provedbe SESAR programa (Single European Sky ATM Research programme).
 
Memorandum o suradnji sada također uključuje i formalizira sporazum s COOPANS udruženjem (Austrija, Hrvatska, Danska, Irska i Švedska) te konzorcijem B4 (Češka Republika, Litva, Poljska i Slovačka). Poljska PANSA u međuvremenu je također postala punopravnim članom udruženja A6.
 
SESAR je tehnološka sastavnica programa Jedinstveno europsko nebo (Single European Sky) koja koordinira razvoj i primjenu novih alata i koncepata koji će pomoći u poboljšanju načina na koji se upravlja europskim zračnim prostorom, čineći ga sigurnijim, jeftinijim i pogodnijim za okoliš. Također će pomoći kod povećanja kapaciteta, na taj način pripremajući put za predviđeni rast prometa.
 
Izmijenjeni ugovor odražava promjene u vanjskom okruženju prilikom skorog završetka 1. faze SESAR-a i početka SESAR-a 2020, kao i usredotočenost na operativno korištenje tehnologija. Različite skupine sudjelovat će u A6 radi različitih dijelova SESAR programa, dok je udruženje A6 član nadzornog odbora upravitelja uvođenja  SESAR-a. 
 
Ignacio González, direktor španjolskog pružatelja usluga u zračnoj plovidbi (ENAIRE) i predsjedatelj Upravnog odbora udruženja A6, kazao je da je SESAR ključan program koji će značajno poboljšati način na koji upravljamo europskim zračnim prostorom, čineći ga boljim za putnike i građane te modernizirajući naš sustav upravljanja zračnim prometom kako bi se dala podrška zahtjevima europske ekonomije.
 
“Udruženje A6 ima jedinstvenu priliku osigurati da se to ostvari na najučinkovitiji način, te mi je izuzetno drago da se u suradnju uključuje još pružatelja usluga. Ovaj izmijenjeni sporazum potvrđuje opredijeljenost snažne koalicije europskih pružatelja usluga da djeluju zajedno kako bi osigurali da SESAR donese stvarne koristi našim  korisnicima i njihovim putnicima.“ 
 
Memorandum o suradnji propisuje uvjete pod kojima će potpisnici surađivati na područjima kao što su: utvrđivanje i usvajanje najboljih praksi kod svih potpisnika, dogovor o zajedničkim metodama djelovanja, mjerenje performansi i optimizacija resursa.