Obnovljena zgrada Podružnice Osijek s kontrolnim tornjem

Podružnica Osijek
7. svibnja 2021.
Podružnica Osijek

Hrvatska kontrola zračne plovidbe 9. svibnja 2021. počinje pružati uslugu toranjske i prilazne proceduralne kontrole zračnog prometa na Zračnoj luci Osijek s nove lokacije, odnosno iz obnovljene zgrade osječke podružnice s novim kontrolnim tornjem koji nije bio u funkciji od 1991.

Ta je zgrada izgrađena 1980., međutim napuštena je početkom Domovinskog rata kada ju je koristio UNPROFOR do 1995. i do danas je bila izvan funkcije, a usluga kontrole zračnog prometa pružana je iz pomoćnog i neadekvatnog objekta smještenog na krovu Zračne luke Osijek.

U 2020. rekonstruirana je stara zgrada uz izmjenu rasporeda prostorija, postavljanje novih instalacija i prozora te izvedbu nove izolacije u cilju povećanja energetske učinkovitosti. Također je napravljena nova pristupna cesta i natkriveno je parkiralište. Kontrolni toranj opremljen je najmodernijim konzolama za kontrolorske radne pozicije, opremom za pružanje usluga kontrole zračnog prometa i sustavom za prikaz prometne situacije na tornju bez usluge radarskog nadzora koji je razvijen vlastitim snagama.

Novi prostori značajno će doprinijeti poboljšanju uvjeta rada kontrolora zračnog prometa i drugog osoblja, odnosno rekonstrukcijom će se poboljšati kvaliteta i sigurnost usluga na Zračnoj luci Osijek. Ulaganjem su stvoreni i preduvjeti za osiguranje zadovoljavajućih kapaciteta budućeg razvoja Zračne luke Osijek.

Također, navedena investicija nastavak je sustavnog ulaganja u kvalitetu i sigurnost pružanja usluga na Zračnoj luci Osijek gdje su unutar zadnjih nekoliko godina postavljeni novi sustav komunikacije, sustav za instrumentalno slijetanje RWY11 te izrađeni novi postupci prilaza temeljeni na satelitskim navigacijskim sustavima.