Nova prognoza eGAFOR

eGAFOR karta
20. svibnja 2021.
eGAFOR karta

Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) od 20. svibnja 2021. u 02:00 UTC počela je umjesto GAFOR-a izdavati novu prognozu meteorološkog utjecaja na rutama za generalnu avijaciju – eGAFOR.

Let na niskoj razini (LLF) najkritičniji je sigurnosni dio zrakoplovstva i osobito je ranjiv u pogledu svih opasnih meteoroloških pojava. S obzirom na to da je meteorološka podrška za te letove u Europi bila rascjepkana i nedosljedna, ideja projekta eGAFOR temelji se na suradnji među pružateljima MET usluga u središnjoj i jugoistočnoj Europi. Krajnji je cilj pružiti korisnicima niskih letova konsolidiranu i usklađenu MET uslugu za let koji je planiran preko nekoliko država.

Projekt pokriva veliko područje od osam zemalja koje uključuju GAFOR rute za koje će se na konsolidiran način objavljivati GAFOR prognoze u FIR-ovima Zagreb, Beograd, Bratislava, Bukurešt, Budimpešta, Ljubljana i Sarajevo.

Idejni začetnik projekta je HKZP, a u njemu sudjeluju sljedeći pružatelji MET usluga: BHANSA (Bosnia and Herzegovina Air Navigation Services Agency), ARSO (Slovenian Environment Agency), SMATSA (Serbia and Montenegro Air Traffic Services), OMSZ (Hungarian Meteorological Service), ROMATSA (Romanian Air Traffic services Administration) i SHMU (Slovak Hydrometeorological Institute). IBL Software Engineering sudjeluje kao industrijski partner.

Projekt je prepoznala Izvršna agencija za inovacije i mreže (INEA) te ga je iz instrumenta CEF financirala Europska unija u iznosu od 85 %.

Više informacija o prognozi dostupno je na poveznici: https://met.crocontrol.hr/hr/web/guest/egafor/about-egafor