Nova zrakoplovna strategija za Europu

7. prosinca 2015.

Europska komisija danas je donijela novu zrakoplovnu strategiju, inicijativu kojom se želi potaknuti europsko gospodarstvo, jačati njegov industrijski temelj te pridonijeti globalnom vodstvu EU-a.
 
To su tri glavna prioriteta predsjednika Komisije Jean–Claudea Junckera koji će se postići strategijom, osiguravajući daljnju konkurentnost europskog zrakoplovnog sektora i njegovu korist od brzo promjenljivog i naprednog globalnog gospodarstva. Jakim i otvorenim zrakoplovnim sektorom neće se samo pridonijeti poslovanju, već će se i europskim građanima omogućiti veća povezanost s ostatkom svijeta po nižim cijenama.
 
Povjerenica EU-a za promet Violeta Bulc dodala je: Europsko se zrakoplovstvo suočava s brojnim izazovima, a današnjom strategijom uspostavlja se sveobuhvatan i ambiciozan akcijski plan za održavanje sektora u korak s vremenom. Njome će se održati konkurentnost europskih poduzeća putem novih ulaganja i poslovnih prilika te će se omogućiti njihov održivi rast. Osim toga, europskim građanima bit će omogućen veći izbor, povoljnije cijene i najveće razine sigurnosti i zaštite.
 
Cilj Komisije je razviti sveobuhvatnu strategiju za čitav ekosustav zrakoplovstva EU-a. U tom smislu, prioriteti su:

  1. osigurati vodeću ulogu EU-a u međunarodnom zrakoplovstvu uz jamstvo ravnopravnih uvjeta,
  2. riješiti prepreke za rast u zraku i na zemlji,
  3. održavati visoke standarde EU-a u području sigurnosti, zaštite, okoliša, socijalnih pitanja i prava putnika,
  4. napredovati u području inovacija, digitalnih tehnologija i ulaganja.   

Zrakoplovna strategija jedna je od inicijativa navedenih u programu rada Komisije za 2015. Sastoji se od komunikacije, prijedloga revizije sigurnosnih pravila u zrakoplovstvu EU-a (Uredba 216/2008) te zahtjeva pregovore o sveobuhvatnim sporazumima o zračnom prometu na razini EU-a s brojnim ključnim trećim zemljama.
 
Zrakoplovstvo je čvrst pokretač gospodarskog rasta, novih radnih mjesta i mobilnosti u Europskoj uniji te ima ključnu ulogu u gospodarstvu EU-a. U tom sektoru u EU-u zaposleno je gotovo 2 milijuna osoba, a njegova vrijednost u europskom gospodarstvu iznosi 110 milijardi EUR. U zadnjih 20 godina liberalizacijom unutarnjeg tržišta zrakoplovnih usluga u EU-u te znatnim porastom potražnje za zračnim prometom unutar EU-a i diljem svijeta došlo je do bitnog razvoja europskog zrakoplovnog sektora. Predviđa se da će zračni promet u Europi doseći 14,4 milijuna letova u 2035., što je 50% više u odnosu na 2012.

Strategija zrakoplovstva za Europu