Konzultacije s korisnicima zračnog prostora

Konzultacije s korisnicima
20. kolovoza 2019.
Konzultacije s korisnicima

Kao prvi korak prema usvajanju nacionalnog plana performansi 19. kolovoza 2019. u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe održane su konzultacije s korisnicima zračnog prostora u okviru kojih im je uspješno predstavljen petogodišnji plan performansi uz transparentan prikaz troškova i investicija, kao i buduća razina usluge koju mogu očekivati u tom razdoblju.
 
Konzultacije su održane sukladno Provedbenoj uredbi Komisije (EU) 2019/317 o utvrđivanju programa performansi i sustava utvrđivanja naknada u okviru jedinstvenog europskog neba.
 
Naime, Republika Hrvatska sukladno toj uredbi obvezna je izraditi nacionalni plan performansi za sljedeće referentno razdoblje od 2020. do 2024. ili tzv. treće referentno razdoblje (RP3).
 
Plan performansi, čija je izrada u ime RH povjerena Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo (HACZ) koja ga u rujnu šalje na ocjenu Europskoj komisiji, obuhvaća poslovanje HKZP-a, HACZ-a te troškove traganja i spašavanja i opisuje ga kroz ciljeve u glavnim područjima poslovanja (sigurnost, zaštita okoliša, kapacitet i troškovna učinkovitost).
 
Pozivu na konzultacije odazvali su se predstavnici zračnih prijevoznika, i to Lufthanse, Croatia Airlinesa, Emiratesa, Aeroflota i Međunarodne udruge zračnih prijevoznika (IATA).
 
Uz prisustvo predstavnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na konzultacijama su kao promatrači sudjelovali i predstavnici Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja te u ime Europske komisije predstavnici Tijela za ocjenu performansi (Performance Review Body).