Kontrolori zračnog prometa u subotu prihvatili rekordnih 2.520 zrakoplova

27. srpnja 2014.

U zračnom prostoru pod nadležnošću Hrvatske kontrole zračne plovidbe jučer je zabilježeno 2.520 letova zrakoplova, od čega najviše preleta, što je najbolji ostvareni dnevni rezultat ove godine. Time je ujedno izjednačen prošlogodišnji učinak od 17. kolovoza 2013. Rekordan broj letova ostvaren je unatoč izrazito nepovoljnim vremenskim prilikama, uz pomno planiranje, kao i uz izuzetno zalaganje šefova smjena i svih kontrolora zračnog prometa.

Od 2.520 zrakoplovnih operacija u jednom danu, u subotu, 26. srpnja 2014., bilo je 1.978 preleta, a ostalo su bila polijetanja i slijetanja zrakoplova.

Od travnja 2014. do danas, odnosno nakon otvaranja gornjeg zračnog prostora iznad Kosova, prosječan porast prometa u nadležnosti HKZP-a je oko 5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Stalni porast prometa očekuje se i dalje, što zahtjeva prijem i školovanje novih kontrolora, a upravo je u tijeku natječaj za prijem novih oblasnih kontrolora. Od kandidata se očekuje da, između ostaloga, imaju odlično pamćenje, percepciju i pažnju, odlično snalaženje u vremenu i prostoru, visoku razinu emocionalne i socijalne zrelosti, visoku toleranciju na stres, sposobnost brzog i točnog odlučivanja, sklonost timskom radu i dobro znanje engleskog jezika.

Ovi rekordni rezultati ohrabruju jer je na zahtjevnom europskom tržištu usluga u zračnoj plovidbi vrlo važna razina učinkovitosti svakog pružatelja usluga. Naime, Europska komisija radi procjenu učinkovitosti za 4 ključna područja: sigurnost, kapacitet/kašnjenja, zaštita okoliša i učinkovitost upravljanja troškovima. Petogodišnji plan učinkovitosti izrađen je u suradnji s ostalim državama članicama Funkcionalnog bloka zračnog prostora središnje Europe (FAB CE),  a cijena preleta u Hrvatskoj je među najnižima u FAB-u, što HKZP-u omogućuje bolju konkurentnost u tržišnom okruženju Jedinstvenog europskog neba u kojem za sve pružatelje usluga u EU vrijede ista pravila.