Hrvatska već 20 godina članica EUROCONTROL-a

14. srpnja 2017.

Republika Hrvatska ove godine obilježava 20 godina članstva u Europskoj organizaciji za sigurnost zračne plovidbe (European Organization for the Safety of Air Navigation – EUROCONTROL). Ova međunarodna organizacija okuplja više od 40 država članica s glavnom misijom osiguranja učinkovitog upravljanja zračnim prometom (ATM). Jedan od glavnih ciljeva je sudjelovanje u projektu Jedinstveno europsko nebo (Single European Sky ).

Hrvatska je postala članica 1. travnja 1997. godine temeljem Odluke o pristupanju Međunarodnoj konvenciji o suradnji na sigurnosti zračne plovidbe – EUROCONTROL iz 1960., s Protokolima iz 1970., 1978. i 1981. i Mnogostranom sporazumu o rutnim naknadama iz 1981.

Tim povodom EUROCONTROL-ovo glasilo “Insight” objavilo je opširnu reportažu u kojoj govore pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Jure Šarić i direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe Dragan Bilać.

Jure Šarić je istaknuo kako je potpora EUROCONTROL-a bila ključna za izgradnju operativnih kapaciteta i uspostave suvremenog i učinkovitog ATM sustava u Hrvatskoj. S godinama ta se suradnja produbljivala, a rezultat svega je što Hrvatska kontrola zračne plovidbe danas koristi najmoderniji ATM sustav u svijetu te je važan sudionik u brojnim međunarodnim inicijativama poput FAB CE-a, rekao je Šarić.

Hrvatska kontrola zračne plovidbe d.o.o. aktivno je uključena u inicijativu Jedinstveno europsko nebo (Single European Sky – SES) te promovira regionalnu suradnju kroz brojna udruženja COOPANS, FAB CE, CANSO, SESAR DM, SESAR JU. Direktor Dragan Bilać posebno je istaknuo COOPANS kao vodeći primjer međunarodne industrijske suradnje u Europi za što je HKZP lani dobio nagradu Europske komisije Single European Sky. Podsjetio je kako je HKZP- u prosincu 2014. zajedno s još 4 pružatelja usluga iz Austrije, Irske, Danske i Švedske implementirao novi zajednički ATM sustav koji se bazira na Thalesovom TopSky sustavu, a sve članice kontinuirano surađuju u njegovom unaprjeđivanju.

Kao drugi važan međunarodni projekt istaknuo je SEAFRA (South-East Axis Free Route Airspace) za što je Europska komisija i ove godine HKZP-u dodijelila nagradu SES, a radi se o projektu slobodnih ruta kroz zračni prostor četiri zemlje – Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Projekt korisnicima omogućuje smanjenje troškova i bolju zaštitu okoliša.

U “Insightovoj” reportaži predstavljene su i ljepote hrvatske obale, gastronomski specijaliteti, zrakoplovna povijest Hrvatske te najpoznatiji hrvatski proizvod – kravata.