HKZP-u zahvalnica za razvoj i unapređenje sustava 112 u RH

11. veljače 2014.

Hrvatska kontrola zračne plovidbe dobila je zahvalnicu Državne uprave za zaštitu i spašavanje za razvoj i unapređenje sustava 112 u Republici Hrvatskoj.

Povodom obilježavanja Dana europskog broja 112 ravnatelj DUZS-a Jadran Perinić uručio je danas pojedincima i institucijama zahvalnice koju je ispred HKZP-a primio direktor Dragan Bilać. 

Dan europskog broja 112 obilježava se 11. veljače s obzirom da su predstavnici Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća Europske unije tog dana 2009. godine potpisali tripartitnu deklaraciju kojom je ustanovljen 11. veljače kao Dan jedinstvenog europskog broja 112 za hitne službe. Deklaracijom se pozivaju zemlje članice EU da medijski promiču ovaj jedinstveni broj i sve aktivnosti kojima se obilježava ovaj dan kako bi što više građana EU-a bilo upoznato s namjenom broja 112.

Vijeće europskih zajednica 29. srpnja 1991. donijelo je Odluku o ustanovljenju jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112. Broj 112 uveden je u Republici Hrvatskoj u operativnu funkciju 11. veljače 2005., čime se Hrvatska pridružila jedinstvenom europskom projektu omogućavanja dojavljivanja nesreća i potreba za djelovanjem hitnih službi na jedinstveni broj 112. Broj je dostupan za sve vrste hitnih situacija, u bilo koje doba dana i noći, neovisno gdje se nalazili u Hrvatskoj, a telefonski poziv je besplatan.