HKZP-u dodijeljena zahvalnica za potporu projektu letjelice HUSZ Tern

25. studenoga 2015.

Hrvatska udruga studenata zrakoplovstva (HUSZ) dodijelila je danas zahvalnicu Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe za potporu projektu letjelice HUSZ Tern s kojom su u Stuttgartu, u kolovozu ove godine osvojili prvo mjesto na međunarodnom studentskom natjecanju Air Cargo Challenge 2015.
 
Zahvalnicu je u ime HKZP-a primila Marina Halužan, savjetnica za informiranje i odnose s javnošću, nakon predstavljanja letjelice na tribini „Let do pobjede“ održanoj na Fakultetu strojarstva i brodogradnje.
 
Postizanjem ovog izvanrednog rezultata, hrvatski studenti zrakoplovnog usmjerenja pokazali su kako se mogu nositi jednako dobro, pa i bolje, s istim izazovima kao i studenti drugih tehničkih fakulteta u svijetu, istaknuo je prof. dr. sc. Zvonimir Guzović, dekan FSB-a.
 
Sudjelovanjem u ovom projektu studenti su imali priliku znanja stečena tijekom studija primijeniti na konkretnim problemima, što su izuzetno vrijedna iskustva koja mogu imati isključivo pozitivnu ulogu u budućem obrazovanju i profesionalnom životu, istaknuo je predsjednik HUSZ-a Filip Rožman.
 
Zanimljivu prezentaciju o projektiranju letjelice, poteškoćama pri izradi i tijeku natjecanja imao je Jerko čulina, član HUSZ-a. U letačkom dijelu natjecanja, uz maksimalni teret s kojim letjelica treba poletjeti u 60 m i uspješno sletjeti, bodovao se i broj preleta ostvaren u dvije minute, pojasnio je. Tako je uz nosivost bitnu ulogu igrala i brzina letjelice, ali i vještina pilota, posebno u zahtjevnim atmosferskim uvjetima kakvi su bili tih dana na malom modelarskom aerodromu u blizini Stuttgarta.
 
Već nakon prvog dana i bodova skupljenih za izvješće, tehničke crteže i prezentaciju, studenti FSB-a bili su visoko pozicionirani. U završnom dijelu natjecanja sudjelovale su 23 ekipe većinom s europskih sveučilišta, ali i dva tima iz Kine. Pobjeda je ostvarena u zadnjem letu, u napetoj završnici kada je uz teret od 10 kg ostvareno 14 preleta.
 
Hrvatska kontrola zračne plovidbe, kao jedan od sponzora HUSZ-a na ovom natjecanju, donirala je novčana sredstva za projekt i izradu letjelice s kojom su nastupali u Njemačkoj.