HKZP na prvom skupu „Zrakoplovstvo 2017“

24. svibnja 2017.

Hrvatska kontrola zračne plovidbe sudjelovala je na prvom skupu „Zrakoplovstvo 2017“ koje su, u srijedu 24. svibnja 2017., zajedno organizirali Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Glavni cilj skupa bio je kako poboljšati protočnost i vidljivost informacija koje dobivamo u međunarodnim tijelima, kao i učinkovitije stvaranje nacionalnih stavova i platformi prema međunarodnim tijelima i inicijativama. U tom smislu predstavljene su aktivnosti pojedinaca u tijelima Europske unije, Eurocontrola, vojnih struktura uključujući i NATO, te drugim vezanim za zrakoplovstvo, te je izražena potreba za većom suradnjom svih dionika u području zrakoplovstva.

Govornici su se složili kako je zrakoplovstvo jedna od strateških europskih industrija, na što posebno ukazuje kontinuirani rast zračnog prometa. Istaknuli su pritom ciljeve EU inicijative „Jedinstveno europsko nebo“ (Single European Sky) koji uključuju povećanje kapaciteta i sigurnosti, te smanjenje zagađenja okoliša i ATM troškova.

Hrvatska kao punopravna članica EU aktivno sudjeluje u uspostavljanju bolje i učinkovitije regulative, a to će, kako je rečeno, posebno biti važno kada preuzmemo predsjedanje EU-om u prvoj polovici 2020. Što se tiče područja zrakoplovstva, Hrvatska  u Bruxellesu sudjeluje u radu Aviation Working Group te su i sudionici ovog skupa pozvani da iznesu svoja stručna mišljenja koja bi bila korisna u što boljem kreiranju nacionalnih stavova.

Istaknuta je važnost aktivnog sudjelovanja u svim međunarodnim, a posebice europskim, udruženjima. Predstavnik HKZP-a Hrvoje Filipović tu je predstavio djelokrug rada HKZP-a te uključenost i suradnju u brojnim institucijama poput: EUROCONTROL, FAB CE, CANSO, COOPANS, NATO, SESAR. Kao dobar primjer međunarodne suradnje, istaknuo je sporazum COOPANS u koji su zajedno s HKZP-om uključene još četiri zemlje sa svojim pružateljima operativnih usluga Danska, Švedska, Austrija i Irska, a sve u cilju zajedničkog ulaganja i implementacije naprednog i jedinstvenog ATM sustava.

Skup je moderirao prof. dr. sc. Ivica Smojver sa Fakulteta strojarstva i brodogradnje, a sudjelovali su državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić te predstavnici Ministarstva obrane, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, Agencije za mobilnost i programe EU, Hrvatske gospodarske komore i brojni drugi.