Dodjela uvjerenja o uspješno završenom osnovnom osposobljavanju

Dodjela certifikata - završetak osnovnog osposobljavanja
25. rujna 2020.
Dodjela certifikata - završetak osnovnog osposobljavanja

Prvoj generaciji kandidata koji se u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe (HKZP) osposobljavaju za kontrolore zračnog prometa danas su dodijeljena uvjerenja o uspješno završenom osnovnom osposobljavanju.

Po prvi put počeli smo samostalno školovati buduće kontrolore, što je velik iskorak u ulaganje u naš ljudski potencijal i kompaniju u cjelini koja će te usluge nuditi i na tržištu i od toga ostvarivati značajne prihode, istaknuo je Vlado Bagarić, direktor HKZP-a. Naglasio je da je posebno zadovoljan rezultatima koje su kandidati postigli jer su na polaganju tečaja osnovnog osposobljavanja pokazali zavidno znanje od 95 posto.

Nadu da će ih postignuti rezultati dodatno motivirati u daljnjem tijeku školovanja kandidatima je izrazio rukovoditelj Ureda za osposobljavanje Filip Jurčić, a voditelj osposobljavanja za lokaciju Mario Celižić zaželio im je uspješan nastavak osposobljavanja za jedan od najzahtjevnijih poslova koje današnjica poznaje.

Budući da se tijekom rada istovremeno obavlja velik broj zadaća, posao kontrolora zračnog prometa danas se smatra jednim od najtežih, zbog čega zahtijeva posjedovanje posebnih vještina, znanja i sposobnosti.

Nakon stanke od tri tjedna kandidati započinju s osposobljavanjem za stjecanje ovlaštenja u trajanju od 12 do 20 tjedana, ovisno o vrsti ovlaštenja. Po završenom osposobljavanju kandidati stječu dozvolu kontrolora zračnog prometa – studenta s upisanim ovlaštenjem, ovisno o vrsti usluge koju će biti ovlašteni pružati (aerodromska ili oblasna kontrola).

Prva generacija kandidata koja se od lipnja 2020. osposobljava u HKZP-u broji 20 polaznika, od toga 16 za oblasne i 4 za toranjske kontrolore zračnog prometa.