Direktor održao predavanje na ZTŠ-u

9. prosinca 2014.

Direktor HKZP-a Dragan Bilać održao je danas jednosatno predavanje učenicima četvrtih razreda Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina u Velikoj Gorici iz koje je poteklo dosta kontrolora koji rade u HKZP-u.

Glavni prioritet HKZP-a i ostalih pružatelja usluga u zračnoj plovidbi u Europi je sigurnost zračnog prometa, rekao je Dragan Bilać i upoznao maturante ZTŠ-a s vrstama usluga koje HKZP pruža. Napomenuo je da su  glavni korisnici naših usluga zrakoplovne kompanije koje HKZP-u plaćaju za uslugu sigurnog razdvajanja zrakoplova, a najveći dio prihoda ostvaruje se od preleta kojih je u 2014. godini bilo oko 5% više nego u 2013.

Istaknuo je da je zanimanje kontrolora zračnog prometa vrlo zahtjevno jer su kao preduvjet potrebne iznimne psiho-motoričke sposobnosti i visoka koncentracija.

Upoznao ih je i s postupkom selekcije koji HKZP provodi radi zapošljavanja novih kontrolora, a učenike su zanimali uvjeti koje treba ispuniti da bi se kandidat mogao prijaviti na natječaj.

Učenicima je predstavio i COOPANS sustav u potpunosti uveden u operativni rad u veljači 2014., naglasivši da se radi o ATM sustavu koji ima suvremene alate za razdvajanje zrakoplova. Također, dodao je da je instaliran i suvremeni simulator, jedan od najboljih u ovom dijelu regije.