U Zagrebu održan sastanak Odbora direktora Udruženja COOPANS

20. rujna 2017.
U Zagrebu je 19. i 20. rujna 2017. održan radni sastanak direktora Udruženja COOPANS (COOPANS Alliance Board). Udruženje je vodeći primjer industrijskog partnerstva u Europi i suradnje između pet pružatelja usluga u zračnoj plovidbi iz Hrvatske (HKZP), Austrije (Austro Control), Danske (Naviair), Irske (IAA) i Švedske (LFV) koji koriste jednak i usklađen sustav upravljanja zračnim prometom Top Sky i koji u suradnji s francuskim proizvođačem Thalesom stalno zajednički nadograđuju. Direktori iz Udruženja COOPANS, zajedno s voditeljima pojedinačnih mješovitih pododbora, na sastanku su razgovarali o daljnjoj strategiji ove suradnje i zajedničkim EU aktivnostima.

Dan uoči sastanka održano je i prigodno predstavljanje COOPANS-a na kojem su sudjelovali članovi Odbora direktora COOPANS-a, uključujući i predstavnike HKZP-a Mihajlo Jelisavčić i Dario Grgurić, potom veleposlanici četiriju država iz kojih su partneri Udruženja, veleposlanica Francuske i predstavnici najvišeg menadžmenta Thalesa — potpredsjednik za Europu i potpredsjednik za sustave upravljanja zračni prometom. Od predstavnika hrvatskih institucija sudjelovali su i predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture – državni tajnik Tomislav Mihotić i tajnik Kabineta ministra Ksenija Bertić te potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore Mirjana čagalj.

Direktor HKZP-a Dragan Bilać u prezentaciji je istaknuo kako COOPANS promovira europske vrijednosti i zajedništvo, a pritom se ispunjavaju ključni ciljevi – smanjenje troškova te povećanje kapaciteta i sigurnosti.

Visoki uzvanici pohvalili su ovakav oblik gospodarske suradnje izrazivši punu potporu njezinom nastavku, ali i proširenju i daljnjem jačanju, s obzirom na to da se očekuje sve veća liberalizacija na europskom tržištu pružatelja usluga u zračnoj plovidbi.

Europska komisija, prepoznavši značaj i rezultate međunarodne suradnje, Udruženju COOPANS dodijelila je nagradu Jedinstveno europsko nebo 2016 na Svjetskom sajmu industrije upravljanja zračnim prometom održanom lani u Madridu.