SDM izradio prvi Program primjene za ATM infrastrukturu vrijedan 3 milijarde eura

29. lipnja 2015.

Massimo Garbini, direktor Upravljačkog konzorcija za primjenu SESAR-a (SESAR Deployment Manager -SDM), danas je formalno predao prvi Program primjene SESAR-a (SESAR Deployment Programme) Glavnoj upravi za mobilnost i promet Europske komisije (DG MOVE).

Riječ je o značajnoj prekretnici, o koraku od faze istraživanja i razvoja prema modernizaciji tehnologije upravljanja europskim zračnim prometom.

Program primjene objašnjava kako se upravljanje zračnim prometom (ATM) u Europi može modernizirati unutar Zajedničkog pilot-projekta (Pilot Common Project), europskog propisa koji pokriva 6 ATM funkcionalnosti koje moraju primijeniti države članice Europske unije.  

Upravljački konzorcij za primjenu SESAR-a također će koordinirati i nadgledati realizaciju svih implementacijskih projekata koji imaju znatnu potporu u vidu značajnog sufinanciranja putem programa Instrument za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility – CEF).

„Šest mjeseci nakon osnutka SDM-a, Europa danas ima jedinstven plan tehnološke primjene ATM-a koji je dogovoren i  dobio podršku, te o kojem je konzultirana industrija koja ga je razvila, i to za industriju“, kazao je Garbini.

„Ovaj će Program predvoditi planove ulaganja u europske pružatelje usluga u zračnoj plovidbi, zračne luke i zrakoplovne tvrtke, te će Europi osigurati modernu infrastrukturu koja jamči razvoj sigurnog i učinkovitog kontinentalnog sustava zračnog  prometa koji će podržati naše  gospodarstvo i  otvaranje radnih mjesta. Danas je industrija pokazala zrelost i posvećenost  kako bi  zajedno  ostvarili ovaj Program.“

Maurizio Castelletti, načelnik Odjela za Jedinstveno europsko nebo u GU za mobilnost i promet, potvrdio je: “Program primjene osnovni je instrument za primjenu SESAR-a. On prevodi prioritete koji su definirani planiranjem u Master planu upravljanja europskim zračnim prometom (ATM Master Plan) i odabrani kako bi bili dijelom Zajedničkog pilot-projekta u koherentan i koordiniran projekt. Pozivamo operativne dionike koji će primijeniti ATM funkcionalnosti Zajedničkog pilot-projekta da zajedno s SDM-om definiraju i koordiniraju prijedloge projekata za provedbu Programa primjene. Komisija je spremna dati financijsku podršku najboljim projektima putem CEF programa.”

SDM čine tri dijela zrakoplovne industrije – 25 operatora zračnih luka, 4 grupacije zračnih prijevoznika i 11 pružatelja usluga u zračnoj plovidbi, među kojima je i Hrvatska kontrola zračne plovidbe.

Program primjene SESAR-a