HKZP generalni pokrovitelj DroneDaysa 2020

4. ožujka 2020.

Drugo izdanje dvodnevnog skupa o bespilotnim letjelicama DroneDays održat će se 26. i 27. ožujka 2020. na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva, na kojem će HKZP kao generalni pokrovitelj predstaviti AMC Portal i njegovu primjenu za korisnike bespilotnih sustava.

DroneDays 2020 odlična je prilika za upoznavanje s najnovijim trendovima u industriji bespilotnih letjelica jer okuplja na jednome mjestu brojne domaće i međunarodne stručnjake, vrhunske znanstvenike, poslovnu i akademsku zajednicu, predstavnike državnih institucija te mnoštvo entuzijasta.

Ovaj je skup najvažnija regionalna platforma za povezivanje regulatornih tijela, krajnjih korisnika i onih koji razvijaju rješenja. Cilj je događanja promovirati jednu od industrija budućnosti, industriju bespilotnih letjelica i mogućnosti njezine primjene u poslovanju te potaknuti dijalog i razmjenu znanja i iskustava korisnika bespilotnih letjelica i pružatelja usluga. Program DroneDaysa 2020 činit će predavanja gostujućih stručnjaka te sajam vodećih tvrtki u regiji.

Ove će godine sudjelovanjem na stručnim predavanjima akreditirani posjetitelji moći saznati više o aktualnim temama iz zračne robotike. Neke od njih su: istraživanje atmosferskih fenomena flotom bespilotnih letjelica, samopozicionirajući rojevi mikro bespilotnih letjelica za rad u stvarnim uvjetima i koordinacija zračne i svemirske robotike.

Suosnivač osječke startup tvrtke Orqa d.o.o. Srđan Kovačević predstavit će izazove i tehnička rješenja u sustavima udaljenog vida, a dr. Frano Petric govorit će o sudjelovanju članova Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja FER-a na robotičkim natjecanjima s posebnim naglaskom na iskustvu i rezultatima postignutim na najvećem svjetskom robotičkom natjecanju.

Na prošlogodišnjem skupu DroneDays 200 akreditiranih posjetitelja prisustvovalo je na 17 stručnih predavanja vodećih svjetskih stručnjaka zračne robotike iz sedam zemalja svijeta, održano je 9 demonstracija u letačkoj zoni, a oko 2000 posjetitelja došlo je vidjeti sajam poduzeća kako bi naučili više o bespilotnim letjelicama i njihovoj primjeni.

S obzirom na rastući broj događanja, publikacija, istraživačkih projekata i područja primjene bespilotnih letjelica, sve se više otkriva golemi potencijal zračne robotike. Skup DroneDays uvelike utječe na popularizaciju tog područja te na povećanje broja korisnika i vidljivosti znanstveno-istraživačkog rada FER-a, a time i Hrvatske, na europskoj i svjetskoj karti zračne robotike u akademiji i industriji.