Generalni direktor Eurocontrola posjetio Hrvatsku

24. siječnja 2019.
Generalni direktor Europske organizacije za sigurnost zračne plovidbe (Eurocontrol) Eamonn Brennan u svojem današnjem posjetu Republici Hrvatskoj susreo se s čelnim ljudima hrvatskog zrakoplovstva, a domaćin sastanka bila je Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP).
 
Hrvatska ide u dobrom smjeru i ima dobre pokazatelje performansi, istaknuo je Brennan pohvalivši naše napore u upravljanju zračnim prometom.
 
Osvrćući se na prošlu, ujedno najprometniju godinu u povijesti zrakoplovstva, iznio je podatak da je u članicama Eurocontrola ostvareno rekordnih 11 milijuna letova, što je porast od gotovo 4 %, ali i 19 milijuna minuta kašnjenja na ruti, što je 105 % više u odnosu na prethodnu godinu.
 
Time je došlo do značajnih poremećaja u zračnom prometu, te Eurocontrol kao upravitelj mreže poduzima mjere za smanjenje kašnjenja. Glavni uzrok kašnjenja (60 %) bili su kapacitet i osoblje, četvrtinu su uzrokovali vremenski uvjeti, dok su nepredviđeni događaji krivi za oko 14 % kašnjenja.
 
Uspoređujući podatke za Hrvatsku generalni direktor Eurocontrola kazao je da je u posljednje četiri godine promet rastao više od 20 %, u prošloj godini za 10,2 % u odnosu na 2017., dok se u ovoj godini očekuje rast od 7,2 %. Gledajući kašnjenja, u 2018. ih je bilo 0,61 minutu po letu, što je pet puta više nego 2017.
 
Uz predstavnike HKZP-a na čelu s direktorom Vladom Bagarićem sastanku su nazočili predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, Croatia Airlinesa i Međunarodne zračne luke Zagreb.