Forum o uporabi zračnog prostora

4. siječnja 2023.

U sklopu provedbe godišnjeg plana konzultacija s korisnicima Hrvatska kontrola zračne plovidbe organizirala je Forum o uporabi zračnog prostora u Republici Hrvatskoj koji je održan 9. prosinca 2022. na Fakultetu prometnih znanosti na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj.

Osim educiranja cilj Foruma bio je da se nakon pandemije ponovo potakne konstruktivna i produktivna rasprava uživo o problemima s kojima se susreću korisnici kod korištenja zračnog prostora te da kao pružatelj usluga u zračnoj plovidbi dobijemo povratne informacije.

Predavači su bili i predstavnici Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatske gorske službe spašavanja, koji su približili svoje aktivnosti široj javnosti.

Svim sudionicima Foruma uputit će se upitnik kako bismo dobili povratne informacije i smjernice za moguće unaprjeđenje naših usluga.

Zbog tehničkih poteškoća, nažalost, prijenos Foruma putem mrežne platforme nije bio na razini takvog događaja te se ovim putem ispričavamo korisnicima koji su nas pratili na taj način.

Prezentacije s Foruma možete pronaći ovdje:

Upravljanje zračnim prostorom (HKZP – Toni Zlopaša)

Uvod u provedbu državnih UAS operacija (HKZP – Ranko Vuica)

Bespilotni sustavi u HGSS-u (HGSS – Filip Biočić)

Bespilotne letjelice-granična policija (MUP – Marko Đulić)

Sigurnost (safety) u zračnom prometu (HKZP – Ante Toni Franić)

Pogled u budućnost UAS-a (HKZP – Ranko Vuica)