Hrvatska kontrola zračnog prostora
EN
13

Navigacijski sustavi

Navigacijski sustavi Zrakoplovni navigacijski sustavi (NAVAIDS) su radionavigacijski sustavi koji zrakoplovima opremljenim odgovarajućom opremom pružaju sljedeće navigacijske informacije: Navedeni navigacijski sustavi instalirani su diljem zemlje kako bi osigurali sigurnu provedbu: Za provedbu preciznog instrumentalnog prilaza i slijetanja koristi se ILS (Instrument Landing System). ILS sustavi pripadajuće kategorije (CAT I/II/III) omogućuju provedbu operacija u zračnim lukama u uvjetima smanjene, pa čak i potpuno smanjene vidljivosti. Sve zračne luke primarne važnosti u Hrvatskoj opremljene su ILS, VOR, DME i NDB sustavima.
 
Odgovarajućim održavanjem i nadzorom sustava kojeg provode specijalisti Zrakoplovno-tehničke službe zajamčen je ispravan rad i visoka dostupnost te raspoloživost zrakoplovnih navigacijskih sustava. U sklopu preventivnog održavanja provode se periodičke zrakoplovne provjere i kalibracija navigacijskih sustava te se na propisan način (ICAO Annex 10, ICAO Doc. 8071) potvrđuje njihova ispravnost.
 
U skladu sa svjetskim trendovima i napretkom tehnologije, u skorijoj budućnosti očekujemo i primjenu navigacijskih procedura temeljenih na satelitskim sustavima (SBAS - Space Based Augmentation System, te GBAS - Ground Based Augmentation System), što će dovesti do određenih promjena u navigacijskoj infrastrukturi.