Hrvatska kontrola zračnog prostora
EN
17
Bruxelles , 25.07.2018.

Zajedničko pismo 19 članova kao izraz nastavka predanosti zrakoplovne industrije svojoj ulozi u primjeni SESAR-a

Zajedničko pismo 19 članova kao izraz nastavka predanosti zrakoplovne industrije svojoj ulozi u primjeni SESAR-a

Upravitelj uvođenja SESAR-a (SESAR Deployment Manager – SDM) uputio je 25. srpnja 2018. zajedničko pismo koje su potpisali čelni ljudi svih 19 članova Udruženja za primjenu SESAR-a (SESAR Alliance – SDA) glavnom direktoru Glavne uprave za mobilnost i promet Europske komisije Henriku Hololeiu.

SESAR je projekt istraživanja i razvoja u području upravljanja zračnim prometom Jedinstvenog europskog neba kojim se nastoji modernizirati upravljanje zračnim prometom u Europi te predstavlja tehnološki stup Jedinstvenog europskog neba.

SDA čine tri sastavnice industrije koje ustvari predstavljaju zračne luke (ACI Europe), zračni prijevoznici (Air France, British Airways, EasyJet, Lufthansa, Ryanair) i pružatelji usluga u zračnoj plovidbi (Austro Control, Deutsche Flugsicherung, DSNA, ENAIRE, ENAV, Hrvatska kontrola zračne plovidbe, HungaroControl, IAA, LFV, NATS, Naviair, PANSA, ROMATSA).Pismom se izražava predanost 19 članica nastavku obavljanja svoje uloge SDM-a u idućem višegodišnjem financijskom okviru koji se primjenjuje od 2021., čime će zrakoplovna industrija nastaviti suvereno predvoditi modernizaciju europskog neba.

Od osnutka u prosincu 2014., SDA u ulozi SDM-a uspješno prevodi provedbenu uredbu o zajedničkom pilot-projektu u Program primjene SESAR-a koji snažno podupiru sve zainteresirane strane.

Ta se snažna potpora odražava kroz projekte za primjenu SESAR-a financirane u okviru Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) koji sada okuplja 300 partnera, od toga 85 civilnih i vojnih provedbenih partnera iz 34 zemlje, a sve pomoću 1,4 milijarde privatnih ulaganja i 1,1 milijarde potpora EU-a. Još važnije, Udruženje je provelo 72 projekta u vrijednosti od oko 200 milijuna eura, koji već izravno doprinose uspješnosti europskog upravljanja zračnim prometom i to u rasponu od 30 milijuna eura samo u ovoj godini i očekivanih više od 600 milijuna eura do 2030.