Hrvatska kontrola zračnog prostora
EN
17
03.06.2016.

HKZP kao primjer dobre prakse korištenja EU fondova

HKZP kao primjer dobre prakse korištenja EU fondova Predstavnici Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) sudjelovali su na 1. konferenciji o upravljanju Instrumentom za povezivanje Europe (CEF) s naglaskom na implementaciji projekata, koja je 2. lipnja 2016. održana u Splitu u organizaciji Europske komisije i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.
 
Na poziv resornog ministarstva HKZP je, kao primjer uspješne projektne prijave na CEF i napredak u implementaciji projekata, na konferenciji predstavio dva projekta - studije, i to iz prvog poziva CEF 2014 te najavio projekte iz drugog poziva CEF 2015.
 
U prvom pozivu HKZP-u je iz Europskog fonda CEF odobreno sufinanciranje za dva projekta, koja su ujedno i glavne strateške odrednice HKZP-a, CEF 2014 FAB FRA i CEF 2014 COOPANS, u ukupnom iznosu od 4,1 milijuna EUR. HKZP je aplicirao i na drugi poziv CEF 2015 i to s 11 projekata u ukupnom iznosu od 20,1 milijuna EUR.
 
Zajedno s pružateljima usluga u zračnoj plovidbi država članica FAB CE-a (Češka, Slovačka, Austrija Mađarska, Slovenija, Bosna i Hercegovina) podnesen je i odobren zajednički prijedlog projekta CEF 2014 FAB FRA koji obuhvaća izradu tehničke studije provedivosti razvoja i validacije zračnog prostora slobodnih ruta (Free Route Airspace – FRA) u zračnom prostoru FAB CE-a. 
 
HKZP je zajedno s COOPANS partnerima (iz Austrije Irske, Danske, Švedske) podnio zajednički prijedlog projekta CEF 2014 COOPANS za harmonizaciju i nadogradnju zajedničkog sustava za upravljanje zračnim prometom, čije je sufinanciranje također odobreno. Projekt predviđa 4 funkcionalne nadogradnje i jednu studiju izvedivosti operativnog ATM sustava COOPANS-a. 
 
Skup je okupio sudionike koji su uključeni u upravljanje CEF projektima, kao što su trenutni i potencijalni korisnici, predstavnici  Glavne uprave za mobilnost i promet  Europske komisije (DG MOVE), Izvršne agencije za inovacije i mreže (INEA), Zajedničke pomoći za potporu projektima u europskim regijama (JASPERS), ministarstava zemalja članica koji upravljaju CEF-om,  kako bi raspravili o pitanjima implementacije CEF projekata, uspješnoj realizaciji te praćenju projekata.
 
Ovo je prva od tri konferencije koje se planiraju održati u ovoj godini. Prva konferencija je imala naglasak na implementaciji CEF projekata, dok će druga imati naglasak na financiranju CEF projekata. Treća će biti spojena s info danima za 3. CEF poziv za dostavu prijedloga te će biti usmjerena na prijavu projekata.