Hrvatska kontrola zračnog prostora
EN
12
Zrakoplovno informiranje

Upravljanje zrakoplovnim informacijama podrazumijeva pružanje zrakoplovnih informacija od izvora do korisnika, na odgovarajućoj razini kvalitete, pravovremeno i u digitalnom formatu.

Usluga zrakoplovnog informiranja obuhvaća prikupljanje, inicijalnu obradu, uređivanje, formatiranje, objavu, pohranu i distribuciju zrakoplovnih informacija neophodnih za sigurnost, redovitost i učinkovitost međunarodne i domaće zračne plovidbe.

Zrakoplovne informacije pružaju se u obliku Objedinjenog paketa zrakoplovnih informacija (eAIP, uključujući: AMDT/SUP i AIC; NOTAM i PIB; Popis važećih NOTAM-a i liste provjere), putem Europske AIS baze podataka (EAD), i optičkih medija. Dostupne su i ostale publikacije, poput VFR priručnika i VFR karte, na optičkim medijima i u papirnatoj verziji.

Na svim aerodromima, gdje se pruža usluga kontrole zračnog prometa, pružaju se i usluge preduzletnog informiranja.

Procesi rada temelje se na međunarodnim standardima, preporukama i uputama, te odredbama Zakona o zračnom prometu, kao i odgovarajućim pratećim regulativnim dokumentima. 

Kod pružanja usluga zrakoplovnog informiranja opredijeljeni smo za ispunjavanje potreba i očekivanja svih zainteresiranih strana, za uvođenje inovacija i stalna poboljšanja. Stoga se pozivaju svi korisnici da putem upitnika, sa svojim sugestijama sudjeluju u unapređenju ove usluge.