Primopredajno ispitivanje nadogranje COOPANS-a

20. lipnja 2013.
Primopredajno ispitivanje nadogradnje COOPANS-a (Projekt suradnje pružatelja usluga u zračnoj plovidbi) uspješno je provedeno danas u Zagrebu.

Thales i HKZP time su dovršili važnu fazu u projektu ranije od ugovorenog roka, što dodatno podupire zahtjevni terminski plan prema kojem će COOPANS biti u operativnom radu u veljači 2014. Ovo ulaganje u COOPANS sustav vrijedno 30 milijuna eura financira se iz zajma EBRD-a.

Novi sustav upravljanja zračnim prometom sa 69 kontrolorskih pozicija koji je instaliran u Zagrebu i na 4 terminala (Dubrovnik, Pula, Split i Zadar) uključuje i najsuvremeniji simulator s 20 pozicija i dvije testne platforme.



COOPANS kao najrazvijeniji sustav upravljanja zračnim prometom u Europi, s novim operativnim funkcijama kao što su 4D MTCD (srednjoročni prikaz konfliktnog prometa) i CPDLC (podatkovna veza između kontrolora i pilota), omogućit će HKZP-u pridruživanje Jedinstvenom europskom nebu.

Partnerstvo u COOPANS-u, zajedno s LFV-om, Naviairom, IAA-om i Austro Controlom, već je donijelo znatnu ekonomsku i operativnu dobit HKZP-u dijeljenjem troškova, resursa i tehničkog znanja u svim fazama projekta.