Velika Gorica, 06.11.2013.

Seminar osvježenja znanja za prognostičare

Seminar osvježenja znanja za prognostičare Sektor zrakoplovne meteorologije Hrvatske kontrole zračne plovidbe organizira seminar osvježenja znanja za prognostičare koji se, zbog prirode posla i rada u operativnim smjenama, održava u dva termina: od 4. do 8. te od 11. do 15. studenog 2013.
 
Na seminaru prevladavaju teme vezane uz novosti u međunarodnom okruženju, novi meteorološki informatički sustav, meteorološke alate za prognoziranje, znanje engleskog jezika itd. Predavači su većinom stručnjaci iz Sektora zrakoplovne meteorologije, ali i bivši prognostičari iz Osijeka, Rijeke i Dubrovnika koji su odnedavno u mirovini, a svoja iskustva nakon rada od više desetljeća u pojedinim zračnim lukama žele podijeliti s mlađim kolegama.

Na seminaru su predavači i stručnjaci za meteorološke modele iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), a predavanja će održati i prognostičari koji su u sklopu školovanja za instruktore morali obraditi stručne meteorološke teme i analize slučajeva opasnih meteoroloških fenomena za zrakoplovstvo.

U okviru seminara održavaju se i dva predavanja na koja su pozvani i korisnici usluga zrakoplovne meteorologije: Produkti za letove na niskim razinama (korisnici iz generalne avijacije) i MET produkti za ATM (korisnici iz Sektora upravljanja zračnim prometom).

Polaznici seminara su svi zrakoplovni prognostičari iz HKZP-a, prognostičari iz DHMZ-a i Hrvatske vojske. Na temelju dugogodišnje suradnje, seminar polaze i svi zrakoplovni prognostičari iz Bosne i Hercegovine: iz Federalne agencije za civilno zrakoplovstvo (FEDCAD) i iz Agencije za civilno zrakoplovstvo Republike Srpske (RSCAD).