Razvoj softvera

Softverski inženjeri iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe pored dizajniranja, specifikacije, validiranja, složenog održavanja te ostalih inženjerskih poslova, rade i na razvoju softverskih alata za podršku ATM poslovima.
 
U svakodnevnom poslu često se javlja potreba za alatima za provjeru kvalitete podataka (npr. radarskih podataka), zatim povezivanja i konverzije ulazno/izlaznih podataka između različitih sustava (npr. razmjena planova leta) ili prikupljanja i obrade bitnih podataka, a komercijalno dostupni paketi su ili skupi ili pak ne podržavaju sve specifične potrebe. U tom slučaju pristupa se dizajniranju i samostalnom razvoju potrebnih softverskih produkata. Razvoj softvera, ovisno o stupnju kritičnosti, podliježe svim standardima i preporukama vezanim za upotrebu softvera u kontroli zračnog prometa, te se posebno vodi briga o sigurnosnim aspektima njihove upotrebe.
 
Kvalitetu naših proizvoda prepoznali su i drugi pružatelji usluga u zračnoj plovidbi te se neki od naših softverskih alata koriste i u drugim centrima u Europi. Osim toga, s ciljem poboljšanja kvalitete samih proizvoda, a u duhu otvorenog softvera, neke od naših alata smo podijelili svim zainteresiranim korisnicima te se nadamo da smo time doprinijeli sigurnosti zračnog prometa u cjelini.  
 
Ovdje možete pronaći opis nekih od naših softverskih produkata, a mi smo uvijek otvoreni za suradnju te spremni naše znanje i iskustvo na tom polju podijeliti sa svim zainteresiranima.