SESAR DM

SESAR DM

Hrvatska kontrola zračne plovidbe ušla je u upravljački konzorcij za uvođenje SESAR-a (SESAR Deployment Manager - SDM), u kojem će imati priliku aktivno sudjelovati u razvoju upravljanja zračnim prometom (ATM) u Europi u sljedećem dugoročnom razdoblju, a pritom imati dostupna sredstva iz EU fondova. 

Europska komisija potpisala je 5.12.2014. Sporazum o partnerstvu s konzorcijem udruženja za uvođenje SESAR-a (SESAR Alliance). Taj sporazum ima cilj poboljšati učinkovitost europskog ATM sustava kako bi mogao omogućiti više letova na sigurniji i jeftiniji način, uz istovremeno smanjenje utjecaja na okoliš i na taj način ispuniti ciljeve Jedinstvenog europskog neba.
 
Zračni prijevoznici, operatori zračnih luka i pružatelji usluga u zračnoj plovidbi u idućih pet godina dobit će oko 3 milijarde eura iz europskih fondova kako bi razvili i implementirali zajedničke projekte i modernizirali europski ATM sustav. 
 
SDM čine tri dijela industrije koja ustvari predstavljaju:

  • A4: četiri grupacije europskih zračnih prijevoznika - Air France-KLM, easyJet, IAG (British Airways, Iberia i Vueling) i Lufthansa,

  • SDAG: operatori 25 zračnih luka i

  • A6 DM: udruženje 11 pružatelja usluga u zračnoj plovidbi (DFS-Njemačka, DSNA-Francuska, ENAIRE-Španjolska, ENAV-Italija, NATS-Velika Britanija, PANSA-Poljska i COOPANS).