Turbulencija

Turbulencija je pojava nepravilnog kretanja fluida (zraka) na relativno malom području i u kratkom vremenskom razdoblju, pri čemu se čestice fluida gibaju kaotično. Kada se fluid giba nekom subkritičnom brzinom, giba se pravilno (tj. laminarno), a kada ta brzina prijeđe neku kritičnu vrijednost, gibanje fluida prelazi u kaotično ili turbulentno.
 
Turbulencija je jako opasna u zrakoplovstvu i, ovisno o snazi i dimenzijama, može varirati od obične trêšnje zrakoplova, pa do turbulencija koje mogu uzrokovati rušenje zrakoplova (prvenstveno manjih). Pojavljuju se u oblacima i u njihovoj blizini, a pogotovo su izražene u grmljavinskim oblacima.
 
Posebno je neugodna turbulencija u vedrom zraku (Clear Air Turbulence - CAT), budući da je pilot ne može ni na koji način detektirati prije nego što uleti u nju. Premda se CAT ne smatra posebno opasnom pojavom, bitno utječe na udobnost leta. Zabilježeni su slučajevi ozljeđivanja, pa čak i pogibije putnika i članova posada kada su njihovi avioni uletjeli u naročito jake turbulencije.