Značajniji oblaci - TCu i Cb

Značajniji oblaci - TCu i Cb Tornjasti kumulus je vertikalno razvijeni kumulus. Može, ali i ne treba biti kumulus kongestus, odnosno kod njega je bitna vertikalna komponenta razvoja. Njegovo postojanje ukazuje na veliku potencijalnu nestabilnost, kao i na moguće jake vertikalne struje koje utječu na let zrakoplova.

Kumulonimbus je možda najpoznatiji oblak. To je grmljavinski oblak, bogat vlagom, vertikalno dobro razvijen, koji u idealnim uvjetima može probiti tropopauzu i ući u stratosferu. Uz njega se veže niz pojava opasnih za zrakoplovstvo: električna pražnjenja, turbulencije, zaleđivanje, jake uzlazne i silazne struje, pljuskovi, tuča, jaki vjetrovi, pijavice, udarne fronte. Ako na visini puše jak vjetar, u njegovoj se zavjetrini čak mogu pojaviti planinski valovi.

Kumulonimbusi se mogu javljati u frontama (granicama dvije zračne mase), izolirani, u linijama ili u konvektivnim kompleksima. Da bi Cb nastao i razvio se potrebni su potencijalno nestabilna zračna masa, dovoljna količina vlage i neki okidač (koji bi pokrenuo uzlazno gibanje zraka).

Kumulonimbusi se mogu, ukoliko su izolirani, opažati kao i druga naoblaka, vizualno. Međutim, zbog utjecaja na zrakoplove i šire, potrebno ih je što ranije uočiti i na što većoj udaljenosti. Stoga se za njihovu detekciju i praćenje koriste meteorološki radari, sateliti i detektori sijevanja. Meteorološki radari su najprecizniji, ukoliko je mreža radara dovoljno gusta.